SCHUTTERIJ ST. JOSEPH WAUBACH 1888

JARIGEN DEZE MAAND

QUOTE VAN DE DAG

SPONSOREN

TWITTER

VOOR RECENTE ACTIVITEITEN, VERSLAGEN, FOTO'S, ETC. BEZOEK ONS OP FACEBOOK:

https://www.facebook.com/Schutterijwaubach/

OVER ONS: DE UNIFORMEN

V.2012

Bij de oprichting van de Waubachse Schutterij in 1888 was er nog geen sprake van uniformen. In die tijd droegen de Waubachse schuttenbroeders van de Koninklijk erkende weerbaarheidsvereniging St. Joseph bij officiële gelegenheden een zwart kostuum c.q. frak, cilinder en sjerp. De koning was herkenbaar aan de krans om de cilinder. Deze situatie bleef gehandhaafd tot 1904.

 

In 1904 deed het eerste uniform haar intrede. Dit was het zogenaamde Transvaals uniform, zoals gedragen tijdens de enkele jaren eerder gevoerde krijgsoorlog in Zuid-Afrika (1899 – 1902). Het Transvaals uniform was lichtgrijs van kleur en afgezet met een groene bies. De grote hoed was voorzien van een brede rand waarvan één kant omhoog geklapt was. Dit gaf aan het uniform een apart cachet. Het Transvaals uniform was echter geen lang leven beschoren, want reeds na vijf jaren waren er al plannen om nieuwe uniformen aan te schaffen.

 

Omstreeks 1912 werden aldus nieuwe militaire uniformen aangeschaft. De kleur was grijs, groen afgebiesd met kepi. Dit uniform werd in die tijd gedragen in de meeste Europese landen door militairen gedragen.

 

In 1922 koos men voor de uitvoering van wederom een militair uniform. Dit uniform is in grote lijnen thans nog steeds het uniform der Waubachse schutterij. Het model dateert uit omstreeks 1895 en werd toen door het Nederlands leger gedragen. De kleur was/is diep donkerblauw, bijna zwart met rode kraag en epauletten. De manchetten waren/zijn rood gebiesd. Destijds was het uniform verder voorzien van borst- en heuptassen. Na de tweede wereldoorlog verdwenen de tassen echter geleidelijk van het Waubachs uniform en werden vervangen door fourageres, vangsnoeren met kwasten.

 

De kepi werd voorzien met pluimen van zwart paardenhaar. Naderhand verdwenen deze pluimen weer, behalve dan voor de officieren. In het midden van de jaren vijftig kreeg vervolgens ieder geüniformeerd lid witte pluimen. Ook deze verdwenen weer na verloop van tijd, wederom met uitzondering van de officieren.

 

In 1982 volgde dan weer de herintroductie van de pluimen. Deze keer waren het rode pluimen en wel voor alle wapendragende functies vanaf het vaandel. De officieren kregen grote pluimen en de overige functies moesten tevreden zijn met kleine pluimen. Na het 100-jarig jubileum in 1998, werden de pluimen van de officieren vervangen door rode hanenveren pluimen.

 

Op enkele details na is het huidige uniform van Schutterij St. Joseph Waubach derhalve sinds 1922 ongewijzigd gebleven.

 

Uit het archief, Martin Evertz

 

Copyright © All Rights Reserved