SCHUTTERIJ ST. JOSEPH WAUBACH 1888

JARIGEN DEZE MAAND

QUOTE VAN DE DAG

SPONSOREN

TWITTER

VOOR RECENTE ACTIVITEITEN, VERSLAGEN, FOTO'S, ETC. BEZOEK ONS OP FACEBOOK:

https://www.facebook.com/Schutterijwaubach/

DONDERDAG 29 MEI A.S.: KONINGSVOGELSCHIETEN

19 MEI 2014

Op Donderdag 29 mei 2014 is het weer zover; de dag die we wisten dat ging komen. Op deze dag (Hemelvaartsdag) organiseert schutterij St. Joseph Waubach namelijk weer haar Koningsvogelschieten. Deze dag is het hoogfeest van het seizoen voor de Waubachse schutterij en ook dit jaar belooft het weer een heus spektakelstuk te worden.

 

Nadat 's morgens het feestterrein naast sporthal Terwaerden in gereedheid is gebracht, komen de Waubachse schutten om 12.00 uur bij elkaar in verenigingslokaal ’t Ströatje. Na een korte rondgang en een laatste afdronk bij de ambterende koning, zullen de schutters vervolgens rond 13:30 uur bij de ‘kogelvangers’ bij Terwaerden arriveren.

 

Op het plein dat sinds het jubileumfeest in september vorig jaar informeel is omgedoopt tot het ‘Generaal Martin Eppels Plein’, zal Pastoor Smeets om 14:00 het gezelschap voorgaan in het gebed om een vriendschappelijke strijd zonder ongeluk in welke zin dan ook. Aansluitend zullen de wedstrijden plaatsvinden.

 

De huidige koning Gunter Rienus heeft laten weten dat hij zijn koningschap met al zijn kunnen zal verdedigen. Evenzo waarschijnlijk is het echter dat Rienus een opvolger krijgt. Zo zullen de tambours dit jaar extra gebrand zijn om de titel binnen hun gelederen te krijgen. In 2014 is het namelijk precies 50 jaar geleden dat de Waubachse schutterij voor het eerst een tambourkorps presenteerde. Een heugelijkheid die later in dit jaar nog feestelijk zal worden opgesierd middels een reünie. De concurrentie is echter hevig, ook de soldaten en uiteraard de gelauwerde officieren staan paraat om de hoogste eer in de schutterswereld op te eisen.

 

En wat te denken van de strijd voor het Waubachs burgerkampioenschap? Zal Marcic Jan met succes zijn titel burgerkoning kunnen verdedigen? Het is namelijk een goed gebruik dat voor belangstellende niet-leden de Vrijevogel wordt opgezet. Aan het schieten op deze vogel kan door iedereen worden deelgenomen tegen een startgeld van € 5,-. Mensen die in het najaar een donateurskaart van 5 euro of meer hebben gekocht kunnen gratis mee schieten. Degene die het laatste schot op deze vrije vogel lost, krijgt een fraai aandenken en gaat de boeken in als Burgerkoning. Er zijn geen consequenties verbonden aan het afschieten van deze vogel en iedereen wordt van harte uitgenodigd.

 

Deze consequenties zijn er wel voor de schut die de koningsvogel naar beneden haalt. Hem wordt als teken van de hoogste waardigheid de braak omgehangen waaraan de koningsplaten van zijn voorgangers hangen. Na afloop van zijn termijn, zal de nieuwe koning ook zijn plaat met inscriptie van naam en jaartal aan deze braak bevestigen als aandenken aan zijn prestatie.

 

Als of dit alles nog niet genoeg is, valt er ook voor de jeugd deze dag weer volop te genieten. Niet alleen is er het springkussen, ook is er wederom een speciale jeugdschietwedstrijd. Ten slotte, zal als klap op de vuurpijl rond de klok van 16:30 uur nog een live optreden van ‘Otto und die Mädels” volgen en is er de gelegenheid om kosteloos deel te nemen aan de schutters WK-toto. Al met al dus een dag om niet te missen!

 

Copyright © All Rights Reserved